Seksuaalisuuskysely

Lomailin heinäkuun viimeisellä viikolla Lontoossa. Varasin edulliset lennot jo tammikuussa, kun opiskelukaverini oli vinkannut Wellcome Collectionin seksologian alan näyttelystä Undress your mind. Näyttely on auki vielä 20.9.2015 asti ja sisäänpääsy on ilmainen. Muutkin näyttelyt olivat kiinnostavia, myymälä oli taivas kirjojen suhteen ja kahvilassa erinomaiset ruoat. Suosittelen vierailemaan, jos ehdit Lontooseen ennen syyskuun loppua!

Näyttelyssä ei valitettavasti saanut kuvata. Muistiinpanojakaan en huomannut tehdä, kun tapitin jokaista esinettä, kuvaa, videopätkää ja tekstiä niin intensiivisesti. Näyttely käsitteli seksuaalisuutta hyvin laajasti erilaisista näkökulmista. Historiaa, merkittäviä henkilöitä, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, seksileluja, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, seksuaalikasvatusta jne.

Näyttelyn lopussa oli iso pöytä, jonka päällä oli kyselylomakkeita ja palautuskirjekuoria. Lomakkeessa oli kysymyksiä seksuaalisuudesta ja lopuksi mahdollisuus esittää oma kysymys. Lomake on pikku hiljaa uudistunut niin, että joka kerta jonkun alkuperäisen kysymyksen tilalle on nostettu yleisön kysymys. Tällä hetkellä lomakkeessa oli jo valtaosa yleisön esittämiä kysymyksiä.

11802778_10152924145767115_2704952982394868223_o
Meistä ihan jokaisen, ja erityisesti kaikkien ihmisten parissa työskentelevien sekä vanhempien, olisi hyvä pohtia omia asenteitamme seksuaalisuteen sekä omaa historiaamme. Seksuaalianamneesi on tähän oiva työkalu. Sitä käytetään esimerkiksi seksuaaliterapiassa, mutta sen voi kuka tahansa tehdä joko ihan itsenäisesti tai sitten jonkun luotettavan parin kanssa, jolloin molemmat vuorotellen kysyvät kysymykset toisiltaan puuttumatta parin vastauksiin. Anamneesista on erilaisia versioita, pidempiä ja lyhyempiä. Wellcome Collectionin kysymykset muistuttivat osin hyvinkin paljon anamneesin kysymyksiä.

Ajattelinkin heittää teille haasteen. Vastaa ihan vain itseäsi varten näihin kysymyksiin, joko mielessäsi tai kirjallisesti, tai miksei luotettavan parinkin kanssa. Kuulostele, millaisia reaktioita kysymykset saavat sinussa aikaan. Muistele, millaiset asiat ovat voineet vaikuttaa ajatuksiisi ja vastauksiisi. Pohdi, onko jokin asia, josta tarvitsisit lisää tietoa ja ymmärrystä. Hyväksy se, mitä nyt ajattelet ja tiedät ja ole avoin uuden oppimiselle ja oivaltamiselle. Tiedosta, miten omat asenteesi ja mielipiteesi voivat vaikuttaa esim. työssäsi kasvattajana ja muista, että riippumatta omista asenteistasi on muistettava arvostava kohtaaminen ja toisten seksuaalioikeuksien kunnioittaminen.

Tässäpä kysymykset, tähdellä (*) merkityt ovat niitä yleisökysymyksiä.

1. Koetko olevasi suora ja avoin kun harrastat seksiä tai kun puhut siitä?
2. Haluaisitko olla suorempi ja avoimempi?
3. Vertaatko koskaan seksielämääsi muiden seksielämään? *
4. Ovatko halusi muuttuneet iän karttumisen myötä? *
5. Miten määrittelisit erinomaisen seksin nykyisessä elämänvaiheessasi? *
6. Koetko, että sinulta odotetaan tietynlaista käytöstä sängyssä koska olet mies tai nainen (tai transsukupuolinen)? Mistä luulet näiden ajatusten kumpuavan? *
7. Mitä tunteita yhdistät kiihottumiseen? *
8. Kuinka usein vertaat seksielämääsi netissä vastaan tulevaan seksiin? *
9. Luuletko, että olisit parempi ihminen, jos sinulla olisi parempaa seksiä?
10. Onko naisen mielestäsi yhtä hyväksyttävää olla kevytkenkäinen kuin miehen? *
11. Tulisiko fantasioiden mielestäsi pysyä fantasioina? *
12. Millaista elämäsi olisi ilman seksiä? *
13. Vaikuttavatko lapsuudenperheesi asenteet seksiin yhä sinuun? Miten? *
14. Tulisiko seksuaalikasvatusta muuttaa? Pitäisikö esimerkiksi tietoa homoseksuaalien seksistä antaa koulussa? *
15. Onko prostituutio ok? Oletko joskus ostanut tai myynyt seksiä? Voisitko kuvitella tekeväsi niin?
Mitä ajattelet suostumuksesta? *
16. Onko yksiavioisuus mielestäsi luonnollista? *
17. Onko digitalisoituminen uhka vai mahdollisuus seksuaaliselle nautinnolle? *
18. Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, kumppanissasi tai yhteiskunnassa, mikä se olisi? *
19. Jos voisit muuttaa identiteettiäsi ja siirtyä ajassa ja paikassa harrastaaksesi seksiä, mihin aikaan ja paikkaan matkuistaisit ja kenenä?
20. Jos voisit palata ajassa taaksepäin ja antaa itsellesi yhden vinkin ennen ekakertaasi, mikä se olisi? *

Antoisaa tutustumismatkaa omaan seksuaalisuuteen sekä omiin ajatuksiin ja asenteisiin!