Seksuaalisuus on ihmisessä kohdusta kuolemaan. Synnytys on osa synnyttävän henkilön elämänkaaren seksuaalisuutta, yksi niin kutsutuista verimysteereistä, blood mysteries, eli menarke (ensimmäiset kuukautiset), synnytys ja menopaussi (kuukautisten loppuminen).

Tämä on kolmiosaisen kirjoitussarjan ensimmäinen osa. Seuraava kirjoitus julkaistaan ensi viikolla.

Raskausaikana odottajan kehossa tapahtuu monenlaisia fyysisiä ja hormonaalisia muutoksia, jotka muovaavat kehoa ja vaikuttavat mm. itsetuntoon, minäkuvaan ja seksuaaliseen halukkuuteen. On hyvin yksilöllistä, kuinka odottaja kokee muuttuvan kehonsa ja suhtautuminen itseen ja uudenlaiseen kehoon voi olla hyvinkin erilainen eri raskauksissa aivan kuten on myös hyvin paljon vaihtelua yksilöiden ja eri raskauksien välillä siinä, kuinka voimakkaita kehon muutokset ovat.

Suhtautuminen omaan kehoon raskausaikana on usein yhteydessä seksuaaliseen halukkuuteen. Jos oma olo itsestä on vastenmielinen, on vaikea nähdä itseään haluttavana ja häpeä saattaa estää seksitilanteet ja huomion vastaanottamisen omalta kumppanilta silloinkin, kun kumppani osoittaa halukkuutta odottajaa kohtaan. Odottajan itsetuntoon vaikuttaa voimakkaasti kumppanin suhtautuminen – jos kumppani pitää odottajaa epämiellyttävänä olomuodoltaan eikä tunne halua tätä kohtaan, voi kehoonsa tyytyväinenkin odottaja kokea kolauksen. On myös hyvin tavallista, että kumppani kokee halukkuutta puolisoaan kohtaan, mutta odottaja ajattelee mielessään, että eihän kukaan tällaista valasta halua. Avainasemassa on keskustelu, jolla voidaan saavuttaa kunnioittava ja ymmärtävä yhteys vauvaa odottavan pariskunnan välille, jolloin mahdollisten haluristiriitojenkin ratkominen helpottuu.

Erilaiset seksitavat ovat täysin turvallisia läpi koko raskausajan, kun kuuntelee omaa kehoaan ja sen viestejä. Joskus voi olla, että terveydenhuollon ammattilainen kieltää odottajalta seksin, mikäli kohtu on erityisen supistusherkkä, on ennenaikaisen synnytyksen riski tai esiintyy tavallisesta poikkeavaa vuotoa. Mikäli omassa voinnissa ei ole mitään erityistä, voi läheisyydestä ja seksistä nauttia omien mieltymysten mukaan. Useimmiten alkuraskaudessa halukkuus on vähäisempää johtuen monien kärsimästä pahoinvoinnista ja väsymyksestä. Keskiraskaus puolestaan voi olla hyvinkin halukasta aikaa, sillä alun väsymys on tipotiessään, eikä vatsakaan vielä ole tiellä. Loppuraskaudessa saattaa ilmaantua halukkuuden vähenemistä, kun olo käy raskaammaksi ja vatsa isommaksi, mutta joillain seksuaalinen vire säilyy loppuun asti – iso vatsakin vain kannustaa luovuuteen seksiasennoissa ja tavoissa, joilla nautintoa voi tuottaa. Myös seksilelujen käyttö on turvallista raskausaikana ja sooloseksikin erittäin suotavaa. Penetraatiolla emättimeen ei voi vahingoittaa vauvaa, vaikka jonkun vanhan sanonnan mukaan kuoppa vauvan päässä tarkoittaisi että vauvaa on tökittiin emättimen kautta esim. peniksellä.

Ennen synnytystä on tärkeää avata keskusteluyhteys myös synnytyksen jälkeisestä seksistä. Se voi merkittävästi vähentää paineita ja painostusta vauvan synnyttyä. Kun yhdessä ymmärretään, että vauva aina jollain tavalla muuttaa arkea, parisuhdetta ja seksuaalista kanssakäymistä, on helpompi hyväksyä haastavatkin vaiheet sekä mahdollinen seksittömyys. Etukäteen voi jutella siitä, millaisilla tavoilla yhteyttä ja pientä kipinää voisi pitää yllä ja kuinka osapuolet toivovat oman tilanteensa, tarpeensa ja toiveensa huomioitavan. Harva pystyy etukäteen ennustamaan milloin on ensimmäisen kerran sopiva hetki seksiin synnytyksen jälkeen ja mielihalut ja ajatukset voivat muuttua hyvinkin paljon lyhyenkin ajan sisällä.

Suomalaisista naisista lähes puolet ovat kokeneet seksuaalista kaltoinkohtelua täytettyään 15 vuotta ja moni jo ennen sitä. Moni raskaaksi tuleva on siis jossain elämänvaiheessa tullut kaltoinkohdelluksi. Mikäli odottaja on tietoinen kokemuksistaan, olisi niitä hyvä käsitellä aivan viimeistään raskausaikana, mielellään jo siinä vaiheessa kun vauvasta haaveillaan. Raskausaika ja erityisesti synnytys voivat nostaa pinnalle aiempia kokemuksia. Mikäli tapahtuneista on tietoinen, voi olla hyvä kertoa asiasta neuvolassa ja pyytää mahdollisesti käyntiä myös synnytyspelkopolille, jossa asiasta voisi keskustella ja varmistua siitä, että omissa papereissa on merkintä asiasta, jolloin se välittyy hoitavalle kätilölle ilman, että asiasta tarvitsee kesken synnytyksen alkaa raportoida. Mikäli synnytykseen on tulossa doula tai oma kätilö, on heillekin hyvä kertoa etukäteen ja yhdessä miettiä tapoja, joilla synnyttäjä saadaan maadoitettua, mikäli hän triggeröityy voimakkaasti synnytyksen aikana.

Seksuaalisuuden voi nähdä raskausaikana voimavarana ja mahdollisuutena tutustua omaan kehoonsa entistä paremmin. Nyt viimeistään on korkea aika kurkata omaa pimppiään peilistä, jos ei sitä aiemmin ole tehnyt. Aiemmat vihantunteet omaa vartaloaan kohtaan saattavat väistyä, kun saa tuntea ylpeyttä kehostaan, joka toimii uuden elämän ensikotina. Uudenlaiset muodot voivat olla eheyttäviä ja saada odottajan tuntemaan itsensä jopa seksikkääksi jumalattareksi.

On tärkeä muistaa, että kaikenlaiset, niin myönteiset kuin kielteiset, tuntemukset omasta kehosta ja seksuaalisuudesta ovat sallittuja, ja mikäli jokin niissä askarruttaa tai vaivaa mieltä, on hyvä käsitellä asiaa esim. ammattilaisen kanssa.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: